Doorbraak voor de collectieve bestaande woningbouw
Doorbraak voor de collectieve bestaande woningbouw: “hoog temperatuur lucht/water warmtepomp krijgt gelijkwaardigheidsverklaring”
Voor het eerst kunnen wooncomplexen met collectieve cv-ketels zonder grote aanpassingen aan het aangifte systeem vervangen worden door een lucht/water warmtepomp. Het energielabel schiet omhoog. Het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) heeft de SWP warmtepomp een gelijkwaardigheidsverklaring toegekend voor tapwater en ruimteverwarming. Dat is goed nieuws voor woningbouwcorporaties en VVE’s die bestaande woningen willen verduurzamen. Heel eenvoudig kan nu de energielabelsprong bepaald worden. De gelijkwaardigheidsverklaring is op de website van het BCRG te downloaden.
Verduurzamen bestaande woningen
Woningcorporaties spelen een belangrijke rol in het verduurzamen van de woningvoorraad in Nederland. De grootste uitdaging vormt het verduurzamen van de bestaande woningen. Na een succesvolle pilot bij Wonen Limburg, waar 8 wooncomplexen gasloos zijn gemaakt, is het consortium er in geslaagd op de warmtepomp een gelijkwaardigheidsverklaring te krijgen. SWP heeft een unieke innovatie met aantoonbare energieprestatie verbetering, welke nu door een onafhankelijke partij is getest, goedgekeurd en opgenomen in het register gelijkwaardigheidsverklaringen.
Bijzonderheden gelijkwaardigheidsverklaring voor hoge temperaturen
Voor het beproeven van warmtepompen tot 70 kW zijn Europese normen en energie labels beschikbaar. Voor grotere warmtepompen ontbreken deze. De norm gaat slechts tot een uitgaande watertemperatuur van 65 °C; voor hogere temperaturen wordt een warmtepomp gelijk gesteld aan elektrische verwarming. Voor warm tapwater speelt hetzelfde, er zijn voor grotere apparaten geen normatieve methode beschikbaar.
Bijkomende uitdaging is het ontbreken van onafhankelijke testfaciliteiten die warmtepompen met een vermogen > 70kW goed kunnen testen. Kortom: het was onmogelijk de collectieve hoog temperatuur warmtepomp te waarderen in een BENG berekening voor het Energielabel.
Door een onafhankelijk onderzoeker en in afstemming met BCRG is een test- en beoordelingsmethodiek ontwikkeld die aansluit bij de EN14511/EN14825 testnormen. De voor warmtepompen opgezette Bijlage Q van de NTA 8800 methodiek is uitgebreid naar hoge afgifte temperaturen. De SWP warmtepomp is onder toezicht getest.
Met de publicatie van de gelijkwaardigheidsverklaring is het vergelijk mogelijk met collectieve verwarmingssystemen op basis van cv-ketels met behoud van het afgifte systeem.
Voorbeeld berekening
Een appartement van 70 m2, gebouwd in 1970 met een collectief gasgestookt verwarmingssysteem voor ruimteverwarming & tapwater, matig (na)geïsoleerd, dubbelglas. Het bestaande label is Energielabel D met een gasverbruik van 1.750 m3/jaar . In totaal 258 kWh/m2 primaire energie.
De cv-ketel wordt vervangen door de SWP warmtepomp, verder geen wijzigingen. Het energiegebruik voor ruimteverwarming & tapwater samen wordt 5.541 kWh/jaar overeenkomend met 127 kWh/m2 primaire energie. Het nieuwe energielabel wordt A. Het primair energiegebruik halveert.
Prestaties van de warmtepomp
De SWP-DT-U281 lucht/water warmtepomp gebruikt buitenlucht als warmtebron en geeft zijn nuttige warmte af aan cv- en tapwater. Bij de metingen is aangetoond dat zelfs bij een buitentemperatuur van -20°C de cv-temperatuur van +80°C graden behaald wordt. De SWP zorgt er voor dat bestaande wooncomplexen er altijd warmpjes bij zitten.
Innovatie door samenwerking
Om deze innovatie mogelijk te maken en te zorgen voor een succesvolle inpassing in de markt hebben de partijen Servex (bedenker, productontwikkelaar en producent), installatiebedrijven Kemkens & Feenstra, groothandel Gafco (Rensa groep) en ingenieursbureau Sparkling Projects de handen inééngeslagen. Binnen dit consortium wordt unieke expertise uit de keten bij elkaar gebracht voor een goede inpassing in de gebouwde omgeving. Vanuit Topsector Energie van RVO kreeg dit project MOOI subsidie. De demonstratie bij Wonen Limburg is mogelijk gemaakt door Subsidie van DEI programma. Meer informatie en een factsheet kunt u vinden op de website van het consortium: www.natuurlijkgasloos.nl.